Inspiratie

Piekeren

Ruth Baer, een Amerikaanse hoogleraar psychologie en auteur van het boek ‘Oefenen in geluk’, noemt drie redenen waarom we piekeren (langdurig malen, tobberige gedachten):

  1. We zien piekeren aan voor constructief denken, want het voelt alsof we een probleem echt te lijf gaan. 
  2. Gepieker beschermt ons tijdelijk tegen pijnlijke emoties. Als iemand je gekwetst heeft, is het veel fijner om te zwelgen in boosheid over wat de ander je heeft misdaan dan om stil te staan bij de pijn die je voelt en de rol die je zelf gespeeld hebt in de situatie.
  3. Door te blijven malen, vermijden we de moeilijke stappen die we misschien moeten zetten, zoals het onderwerp bij de ander ter sprake brengen of ons eigen gedrag veranderen. Ergens is al dat getob dus lekker makkelijk. Je hoeft immers niet in actie te komen.
Bron: psychologiemagazine.nl

Wil je samen met mij stilstaan bij  wat je wakker houdt en loskomen van het gepieker? Neem dan contact met me op. 
Relatietherapie Wageningen

Trauma’s en ons lichaam

In het NRC van 14 mei jl. stond een mooi artikel. “De westerse cultuur is extreem ontlichaamd”, zegt psychiater Bessel van der Kolk, schrijver van de wereldwijde bestseller ‘Traumasporen’. Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken. 

In zijn onderzoeken toont hij aan dat psychologische trauma’s zich in ons lichaam vastzetten en manifesteren in klachten van verminderde seksualiteit tot rugpijn en maagklachten. Het bewijs groeit dat het lichaam een cruciale rol speelt bij psychologische gezondheid. 

Belangrijk is ons ‘geleefde lijf’: het lichaam dat we gebruiken om te bewegen, om in contact te komen met anderen, om te voelen, te proeven en te ervaren. Het lichaam houdt de mentale score van je leven bij, en het lijf is dan ook belangrijke sleutel bij het oplossen van trauma’s en stress, benadrukt hij. 

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/14/een-onaangeraakt-lichaam-is-een-ongelukkig-lichaam-a4043592

Haptotherapie helpt bij het ruimte maken van vastzittende emoties. Het lichaam kan zich weer openen voor contact en ruimte maken voor verbinding. 

haptonomie Wageningen