Wat is haptonomie?

Haptonomie leert je voelen dat je lichaam je een heleboel vertelt: over wat je wilt, wat goed voelt en wat niet. Als je jezelf kunt voelen, kun je keuzes maken, relaties aangaan en je grenzen aangeven. Via oefeningen uit de haptonomie wordt je je bewust van je patroon van handelen. Ga je je grens over of blijf je ervoor? Neem je ruimte in of geef je deze weg? Je word je bewust van wat er gebeurt in relatie met de ander. Haptonomie brengt je terug naar je gevoel, zodat je dat kunt meenemen in je dagelijks handelen. Zo ontstaat er een balans in denken en voelen. Haptonomie brengt je in contact met jezelf en met de ander. Hierdoor kunnen we ons beter uiten, onze grenzen aangeven en ons verbinden met anderen. Kortom: haptonomie geeft ons keuzevrijheid!

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is de toepassing van haptonomie in therapievorm. Haptotherapie is gericht op het herstel van het voelen. Door middel van bevestigende aanraking, oefeningen in de ruimte en het gesprek, krijg je weer contact met jezelf en kun je verbinding maken met de ander. De haptotherapie verschilt van andere begeleidingsvormen, omdat het gaat over lichaam en geest. Het lichaam doet mee! Wanneer je wordt (aan)geraakt komt aan de oppervlakte wat werkelijk in je leeft. De bevestigende aanraking en oefeningen en helpen je je eigen stevigheid (basis) te voelen. Vanuit hier kun je je openen naar jezelf en naar de ander. Je zit weer lekker in je vel, kan keuzes maken en relaties aangaan.

Waarom haptotherapie of coaching?

Om diverse redenen kun je besluiten naar een haptotherapeut of coach te gaan. 

Het kan gaan over jou zelf. Als je niet lekker in je vel zit, maar niet weet hoe het komt. Wanneer je minder in je hoofd wilt zitten en meer wilt kunnen ontspannen. Mogelijk heb je spanningsklachten of ben je je grens ver voorbij en ben je in een burn-out belandt. Het kan ook gaan over jouw relaties met anderen. Bijvoorbeeld omdat je je onzeker voelt in een groep en je meer zou willen uiten. Of als je het lastig vind om de ander dichtbij te laten komen. Haptonomie brengt je in contact met jezelf, het voelen. Dit brengt je dichter bij jezelf. Haptotherapie leert je jouw grenzen te voelen, ruimte in te nemen, je te openen en sluiten voor contact. In de begeleiding leer je de signalen van jouw lijf herkennen. Je leert wat goed is voor jou en je krijgt handvatten voor je dagelijks leven. Zodat jij jezelf kan zijn in contact met anderen.

In onderstaand filmpje wordt verder toegelicht wat de haptonomie betekent.

Haptotherapie

Haptotherapie in Wageningen en Bennekom

Ben je benieuwd wat ik als haptotherapeut in Wageningen en Bennekom voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op via 06 1105 7114 of info@ivettevanderlinden. Of lees meer op de volgende pagina.