Wat is haptonomie?

Haptonomie wordt ook wel de ‘wetenschap van het gevoel’ genoemd. Haptonomie leert je voelen dat je lichaam je een heleboel vertelt: over wat je wilt, wat goed voelt en wat niet. Als je jezelf kunt voelen en dit kenbaar kunt maken, kun je keuzes maken, relaties aangaan en je grenzen aangeven. Via oefeningen uit de haptonomie wordt je je bewust van je patroon van je handelen. Ga je je grens over of blijf je ervoor? Neem je ruimte in of geef je deze weg? Ben je makkelijk nabij of beweeg je vrijer op afstand? Je word je bewust van wat er gebeurt in relatie met de ander. Het zet je stil bij je gevoel, waardoor je dit kunt meenemen in je dagelijks handelen. Zo ontstaat er een balans in denken en voelen. Dit brengt innerlijke rust. 

Haptonomie brengt je in contact met jezelf en met de ander. Hierdoor kunnen we ons beter uiten, onze grenzen aangeven en ons verbinden met anderen. Kortom: haptonomie geeft ons keuzevrijheid!

Onderstaand filmpje geeft een goed beeld van de haptonomie. 

Wat is haptotherapie ?

Haptotherapie is de toepassing van haptonomie in therapievorm. Haptotherapie is gericht op het herstel van het voelen. Door middel van bevestigende aanraking, oefeningen en het gesprek, krijg je weer contact met jezelf en kun je verbinding maken met de ander. De haptotherapie verschilt van andere begeleidingsvormen, omdat het gaat over lichaam en geest. Het lijf doet mee! Wanneer je wordt (aan)geraakt komt aan de oppervlakte wat werkelijk in je leeft. Hierdoor weet je wat goed voor jou voelt en kun je ernaar handelen. Je zit weer lekker in je vel, kan keuzes maken en relaties aangaan. 

Waarom haptotherapie?

Om diverse redenen kun je besluiten naar een haptotherapeut te gaan. Het kan gaan over jou zelf. Als je niet lekker in je vel zit, maar niet weet hoe het komt. Wanneer je minder in je hoofd wilt zitten en meer wilt kunnen ontspannen. Mogelijk heb je spanningsklachten of ben je je grens ver voorbij en ben je in een burn-out belandt. Het kan ook gaan over jouw relaties met anderen. Bijvoorbeeld omdat je je onveilig voelt in een groep en je meer zou willen uiten. Als je het lastig vind om verbinding te maken of nabij te komen. Of het spannend is om je te openen en jezelf te laten zien. Haptonomie brengt je in contact met jezelf, het voelen. Dit brengt je dichter bij jezelf. Haptotherapie leert je jouw grenzen te voelen, ruimte in te nemen, je te openen en sluiten voor contact. In de begeleiding leer je de signalen van jouw lijf herkennen. Je leert wat goed is voor jou en je krijgt handvatten voor je dadelijks leven. Zodat jij jezelf kan zijn in contact met anderen. 

Haptotherapie in Wageningen en Bennekom

Ben je benieuwd wat ik als haptotherapeut in Wageningen en Bennekom voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op via 06 1105 7114 of info@ivettevanderlinden. Of lees meer op de volgende pagina.